Hoe plan ik mijn ICT-bezigheden?

Iedere maandag ben ik vrij van mijn groep voor ICT. Dat is de tijd die ik heb om mijn taak als ICT-coördinator uit te voeren. Maar ICT beperkt zich niet alleen tot de maandag. ICT gaat de hele week door. Een collega kan op dinsdagochtend een vervelend ICT-probleem hebben, zoals een digibord dat niet werkt. Ik kan dan niet zeggen: “Dat zie ik maandag wel weer.”
Maar wat doe ik dan wel en waar ligt de grens? Ik heb een groep met leerlingen van dinsdag t/m vrijdag en zij mogen niet lijden onder mijn ICT-taken. Hoe organiseer ik mijn werk? Een paar tips.

Het overzicht houden
Het belangrijkste is dat je overzicht houdt in wat je allemaal doet. Zorg ervoor dat je zicht hebt op al je taken, plannen, bezigheden, etc. Denk eens na over alles wat je doet als ICT-coördinator en om het overzicht te houden… Schrijf het op! En vergeet niet bij het maken van keuzes: je visie is leidend. Je langer termijnplanningen (meerjarenplan en jaarplan) sluiten daarop aan en die verdienen dus de meeste tijd.


Hulp bieden

Helaas is het onvermijdelijk dat er ook wel eens taken tussendoor komen. Zoals ik zei: je collega met een defect digibord kun je niet een week laten wachten. Toch kun je ook niet altijd meteen helpen. Ter verduidelijking: als ik mijn collega voor schooltijd nog even help met een ICT-probleem, dan houdt dat in dat ik mijn lessen voor die dag minder goed voorbereid heb, omdat ik mijn tijd stop in een ICT-taak. Let wel: de groep van mijn collega zal die dag sowieso minder goed les krijgen, omdat mijn collega zijn of haar tijd ook kwijt was aan het ICT-probleem. Twee groepen zijn dan de dupe van het ICT-probleem i.p.v. één. Is dat wenselijk? Ik denk van niet. Soms moet je een collega teleurstellen, omdat het niet genoeg oplevert om hem of haar direct te helpen. Wat ik dan wel altijd doe, is het probleem noteren. Anders vergeet ik het!

Hoe hou ik het allemaal bij?
De vorderingen in mijn langer termijnplanning en alle ’tussendoor taken’ staan bij mij in Microsoft OneNote. Een groot voordeel van dit programma is dat het gratis beschikbaar voor ieder platform. Dus als ik mijn laptop niet bij me heb, dan kan ik mijn telefoon hiervoor gebruiken (of zelfs mijn horloge).
Dit digitale notitieblok is noodzakelijk voor mijn planning! Ik heb alles geordend in verschillende secties (tabbladen) en pagina’s. Ik heb een sectie ‘Taken’ met daarin een pagina voor ‘Losse taken’. Wanneer een collega bij mij komt met een probleem, dan komt dit op deze pagina in een lijstje. In de sectie ‘Taken’ heb ik ook nog een pagina met het jaarplan, een pagina met het beleidsplan van de stichting op ICT-gebied en een pagina met ‘Toekomstideeën’. Op deze pagina bewaar ik mijn ideeën, die ik misschien nog in de komende jaren wil uitvoeren.

Extra’s
Behalve mijn planning, heb ik in mijn OneNote-notitieblok nog veel andere zaken staan. Ik heb een sectie ‘Overleg’, waarin ik aantekeningen maak van mijn ICT-vergaderingen met bijvoorbeeld de werkgroep ICT, het Leernetwerk ICT en het directie/ICT-overleg.
Een andere sectie is die met ‘Losse notities’. Daarin bewaar ik handige links naar pagina’s en videos, korte handleidingen, informatie over contracten en nog veel meer.
Ik heb nog meer secties om mijn werk te ordenen in mijn notitieblok. Ze zijn allemaal bedoeld om orde te scheppen in mijn werk als ICT-coördinator.

Flexibel
Behalve het overzicht houden op je taken en het richten op de langer termijndoelen, is er nog één belangrijk punt om je werk als ICT-coördinator voor elkaar te krijgen: flexibel zijn. Soms gaan dingen anders dan je gepland hebt. Daar moet je mee kunnen omgaan. Je kunt je star vasthouden aan alle afgesproken dagen en tijden, maar in de praktijk loop je dan alleen maar tegen grenzen aan. Het gebeurt wel eens dat mijn leerlingen gymles hebben en ik bezig ben met ICT i.p.v. met mijn groep. En ik ben op maandag ook wel eens iets aan het doen voor mijn groep i.p.v. voor ICT. Als het allemaal maar op juiste wijze en in verhouding gebeurt, denk ik dan. Gun jezelf de vrijheid om daarin af en toe creatief te plannen.

Heb je een vraag of opmerking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat zeggen de klanten?