Inzicht in een directorystructuur

Soms is het handig om inzicht te krijgen in wat er allemaal op medium, bijvoorbeeld een harddisk of USB-stick, staat. En behalve wat er op staat, kan het ook handig zijn om inzicht te krijgen in hoe de mappenstructuur op het medium is opgebouwd. Daarvoor zijn verschillende programma’s op de markt. Het lastige hiervan is dat je ze moet installeren of dat je er voor moet betalen. En dat terwijl je het programma na deze ene keer misschien niet zo snel meer zal gebruiken. Daar is een oplossing voor.

Microsoft biedt al jarenlang de mogelijkheid om hier inzicht in te geven. Het is alleen niet een mooi grafisch programma, zoals je gewend bent in Windows. Nee, het is onderdeel van de tekst gebaseerde Windows commando prompt (cmd.exe).

Hoe werkt het?

  • Klik met de rechter muisknop op het medium waarvan je de onderliggende mappenstructuur wil weten terwijl je shift ingedrukt houdt op je toetsenbord.
  • Klik op de optie ‘Opdrachtvenster hier openen‘ (dit kan ook ‘PowerShell-venster hier openen‘ zijn).
  • Er opent een venster met een prompt (een knipperende cursor, waarbij de computer aangeeft klaar te zijn voor invoer van de gebruiker).
  • Het commando dat je nu typt, is: tree > tree.txt en daarna druk je op Enter. In de map, die je hebt gekozen, wordt er een tekstbestand tree.txt geplaatst met de directorystructuur van de onderliggende mappen.
  • Wil je ook de bestandsnamen in de onderliggende mappenstructuur in het overzicht opnemen? Typ dan het commando: tree /f > tree.txt en druk daarna op Enter. De toevoeging ‘/f’ geeft de opdracht om de bestandsnamen in de mappen ook mee te nemen in het overzicht.

Voor mij kwam deze manier van inzicht krijgen in een mappenstructuur, goed uit tijdens een presentatie over de migratie naar SharePoint voor mijn school. De foto die ik bij het artikel ‘Je data succesvol de cloud in‘ heb geplaatst, is een geprinte versie van het tree.exe-bestand. Ik had er toen voor gekozen alleen de mappenstructuur te printen, omdat het met bestandsnamen veel te groot werd om uit te printen (602 pagina’s!). Het maakte toen direct duidelijk hoeveel mappen we eigenlijk op onze server hadden staan.

Heb je een vraag of opmerking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat zeggen de klanten?