Mijn eerste ervaringen met de Micro:bit

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Microsoft Innovative Educator Experts werd er een demonstratie gegeven van de Micro:bit. Ik geef toe dat ik niet meteen razend enthousiast was. Toch had ik al vaker mooie verhalen gehoord van enthousiaste mensen. En nu ook weer. Het idee dat mensen er enthousiast over waren, bleef me bij. Wat maakte de Micro:bit nou zo interessant?

Uiteindelijk heb ik er eens de tijd voor genomen om te zien wat de Micro:bit nu eigenlijk kan. Op https://makecode.microbit.org kun je de code programmeren om de Micro:bit aan te sturen. Dit doe je met zogenaamde ‘Blocks’. Het is laagdrempelige programmeeromgeving, die erg doet denken aan die van Scratch. Het is ook mogelijk om te programmeren in Javascript of via een andere webpagina in Python (http://python.microbit.org). Mijn kennis van programmeren is beperkt, dus voor mij volstaat het werken met Blocks prima.

De Blocks die gebruikt zijn voor het onderstaande voorbeeld.

Het verbaasde me hoe gemakkelijk de Micro:bit aan te sturen is. De verschillende mogelijkheden, zoals geluid, lichtsensor, A en B-knoppen, led lampjes, etc. zijn gemakkelijk te gebruiken. Ik ben nu toch wel erg enthousiast geworden! Ik heb er toch maar een voor mezelf besteld. De Micro:bit is niet zo duur, ongeveer €20 per stuk. En als dat wel te veel geld is, dan kan ik je verzekeren dat het ook al leuk is om de simulator te laten functioneren zoals je dat wil.

Hieronder een simpel voorbeeld van iets dat binnen een minuut te doen is. Het is een ‘Hello world’ gevolgd door een kloppend hart, dat zich herhaald. Interessant? Op de website van Micro:bit zijn veel leuke(re) voorbeelden te vinden.

Heb je een vraag of opmerking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat zeggen de klanten?