Momento voor alle scholen beschikbaar

Vanaf 8 januari 2018 is voor alle basisscholen Momento beschikbaar. Momento is ‘een totaaloplossing op het gebied van digitaal leren’, dat ontwikkeld is door een samenwerking tussen verschillende onderwijsuitgeverijen en schoolleveranciers. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar de vraag is natuurlijk: wat levert het de leerling en leerkracht daadwerkelijk op?

Momento is een initiatief van de onderwijsuitgeverijen Blink, Malmberg, Noordhoff Uitgevers, ThiemeMeulenhoff en Zwijsen in samen werking met de schoolleveranciers Heutink, de Rolf groep en Reinders. Mocht je nog niet bekend zijn met Momento, bekijk dan deze promotievideo.

Het totaalconcept Momento bestaat uit 3 onderdelen. Deze drie onderdelen zal ik hieronder nader bekijken.

1. Een vakoverstijgend dashboard voor de leerkracht.
Het dashboard is voor alle leerkrachten van basisscholen al per 1 januari gratis beschikbaar. Dat is goed nieuws voor iedereen die werkt met de software van de betrokken uitgeverijen. Zij kunnen Momento direct (via Basispoort) inzetten.
Gebruik je hun software niet, dan is het leuk dat het gratis is, maar dan heb je er helemaal niets aan.
Het dashboard is bedoeld voor de leerkrachten en dus niet voor de leerlingen. Of het handig is, dat weet ik niet. Ik heb het nog niet gebruikt, maar ik zal het aankomende maand eens proberen.

2. Vertrouwde educatieve content van topkwaliteit.
Met de ‘educatieve content van topkwaliteit’ wordt eigenlijk niets nieuws bedoeld. De content is de bestaande software van de betrokken onderwijsuitgeverijen, die ze al langer op de markt hebben. Daar zit overigens wel goede software tussen. Misschien gebruik je dit op school al? Dan hoeft er geen nieuwe software gekocht te worden.

3. Keuze uit tablet of Chromebooks van verschillende merken
Wanneer je voor je school van plan bent om tablets of laptops aan te schaffen, dan is dit misschien een goede keuze. Bedenk wel goed wat voor apparaat je aanschaft. De geselecteerde apparaten zijn geschikt voor de software van de betrokken uitgeverijen, maar uiteindelijk wil je misschien nog wel meer met de apparaten doen. Probeer bij het maken van een keuze verder te denken dan volgend schooljaar. Wat is je visie op langer termijn? Een paar zaken om (ook) over na te denken:

  • Welk besturingssysteem wil je erop hebben?
  • Welke andere software wil je er nog meer op kunnen gebruiken (bijvoorbeeld Microsoft Office)?
  • Wil je een fysiek toetsenbord, omdat dit fijner typt?
  • Misschien wil je ook een muis/hoofdtelefoon voor de leerlingen?
  • Hoe berg je de apparaten uiteindelijk op? Laptopkasten zijn duur!

Dus, wat levert het de leerling en leerkracht daadwerkelijk op?
Dat ligt er aan in welke fase je school zit qua ontwikkeling op het gebied van ICT en welke keuzes daarin zijn gemaakt.
Gebruik je op school nog geen mobiele devices en wil je met de software van deze uitgeverijen werken, dan kan Momento een goede totaaloplossing zijn.
Anders: gebruik je op school mobiele devices en wil je met de software van deze uitgeverijen werken, dan kan het dashboard van Momento een goede gratis aanvulling zijn. Is dit allebei niet het geval, dan kan je Momento links laten liggen.

Heb je een vraag of opmerking?

One comment on “Momento voor alle scholen beschikbaar

[…] van de beschikbare software om te monitoren hoe de leerlingen het doen. Nu is er Momento. In mijn eerste bericht over Momento stelde ik vraag: 'Wat levert het de leerling en leerkracht daadwerkelijk op?' Ook schreef ik: 'Ik […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat zeggen de klanten?