PowerPoint, maak er een game mee!

We kennen PowerPoint als het programma om presentaties mee te maken. Het wordt veelvuldig gebruikt door leerkrachten en leerlingen op school. Tijdens teamvergaderingen komen er heel wat PowerPoints voorbij. En voor de leerlingen staat het houden van een spreekbeurt tegenwoordig gelijk aan het gebruik maken van PowerPoint. Ik ga nu niet bespreken of ik dit een goede zaak vind of niet. Wat ik hier nu wil laten zien, is dat je PowerPoint ook voor andere zaken kunt gebruiken. In dit geval voor het maken van een game. Ook al is het hier niet voor bedoeld natuurlijk.

Een game maken in PowerPoint is gebonden aan de mogelijkheden van het programma. Dat houdt dus in dat er grenzen zijn in wat mogelijk is. Toch is er door creatief om te gaan met de mogelijkheden van het programma vrij gemakkelijk iets leuks mee te maken. In dit artikel stip ik aan hoe je een simpele doolhof-game kan maken, zonder Visual Basic of Macro’s te hoeven programmeren. Iets dat je dus ook met leerlingen in de klas kunt doen! Ze zullen snel resultaat zien en kunnen het zo uitgebreid maken als ze zelf willen.

De werking van mijn game bestaat uit twee functies in PowerPoint: het is mogelijk een gebeurtenis in te stellen wanneer de je muis-pointer ergens op komt. Een van de gebeurtenissen die je kunt instellen is het dat je naar een andere dia gaat. Daarnaast wordt er in mijn game ook gebruik gemaakt van animaties en geluiden om het aan te kleden tot een ‘echte’ game.

De bovenstaande mogelijkheden heb ik verder uitgewerkt tot de onderstaande game. Het blijft een game in PowerPoint, dus er zijn bepaalde zaken die niet helemaal in orde. Dat mag het plezier, dat de leerlingen hebben in het maken ervan, niet drukken!

 PowerPoint: Amazing (5,90 MB)

In het bovenstaande voorbeeld heb ik een doolhof-game gemaakt. Het is natuurlijk ook mogelijk andere soorten games te maken. Zoek maar eens op YouTube naar ‘PowerPoint games’, dan kom je heel wat mogelijkheden tegen.

Heb je een vraag of opmerking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat zeggen de klanten?