Weten wat werkt-kaarten

Ze zijn er al een tijdje, maar ik wil ze toch nog een keer onder de aandacht brengen: de Weten wat werkt-kaarten van Kennisnet. Het idee erachter is dat er op basis van achttien kaarten nagedacht kan worden over ICT in het basisonderwijs. Ik denk dat je met deze kaarten de discussie goed opgang kan krijgen binnen je team.

De kaarten bevatten achtergrond informatie, (wettenschappelijk bewezen) feiten, doordenkvragen en tips. Toch zijn de kaarten beknopt genoeg om gemakkelijk in te zetten zonder al te veel lees- en voorbereidingswerk. Het maakt niet uit hoeveel kaarten je gebruikt. Hoe je de kaarten inzet, bepaal je helemaal zelf.

Veel van de kaarten hebben een scherp geformuleerde vraag, bijvoorbeeld:

Jongens hebben meer voorkennis over programmeren dan meiden. En nu?

Sommige kaarten horen bij elkaar, bijvoorbeeld de twee kaarten over multimediagebruik door NT2-leerlingen. De ene kaart stelt dat multimedia wel helpt om Nederlands als tweede taal te leren. De andere kaart stelt dat multimedia niet helpt om Nederlands als twee de taal te leren. Dat vind ik een leuke toevoeging, waardoor de discussie nog eens extra aangewakkerd wordt binnen je team.

Kennisnet biedt de mogelijkheid de kaarten in pdf-formaat per stuk te downloaden of alle achttien in een document. Wil je ze hebben, klik dan op deze link: https://www.kennisnet.nl/diensten-voor-de-school/weten-wat-werkt-kaarten/

Heb je een vraag of opmerking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat zeggen de klanten?